Här finns våra beprövade recept med bra råvaror, dvs helst ekologiskt och närodlat eller ur naturens skafferi. Sidan uppdateras med nya recept efter hand.

nässelrecept

Byadagens Stompa
Ellas rödbetssallad
Öländsk Bönsallad

Byadagens Stompa (20 st)

5 dl filmjölk
0,5 dl sirap
2 tsk fänkål
2 tsk anis
2 tsk salt
3 tsk bikarbonat
1,5 l rågsikt (kan blandas med graham)
Gräddas i stekpanna över öppen eld

Öländsk bönsallad

Blötlägg 1 dl bruna bönor i 0,5 l vatten i 14 timmar.

Slå bort vattnet.

Kokspad till bönorna: 5 dl vatten, 2 msk vinäger, 3 msk socker, 1 tsk salt, (1 tsk kyndel), 2-3 msk hackad persilja

Låt sjuda försiktigt ca 1 timme. Låt sedan bönorna kallna i kokspadet, gärna över natten.

Till salladen:

0,5 syrligt äpple

1 liten gul lök

2 msk majonnäs

2 msk filmjölk

(50 gr bayonneskinka – brukar inte vi ha)

Hacka löken fint.

Skär äpplet i tärningar.

Blanda majonnäs och fil.

Tillsätt några droppar soja vilket ger färg.

Blanda till slut i bönorna i blandningen.

Klipp persilja över.

Ellas rödbetssallad

  • 3 dl. finhackade, kokta, kalla rödbetor
  • 3 dl         -=-                           potatisar
  • 3 dl         -=- syrad gurka
  • 1 dl hackad dill
  • 1 dl   -=-    persilja
  • 1 dl finhackad gul lök
  • 1 dl olja
  • En pressad vitlöksklyfta
  • Några droppar citronsaft

Blandas väl och får stå ca ett dygn innan servering.

Gör gärna dubbel sats för den är jättegod.